NASA Yeni Ufuklar (New Horizon) Uzay Aracı Etkinliği

Güneş Sistemi’nin dış kısmında yer alan Kuiper Kuşağı, buzlu ve kayaç yapıda birçok büyük gökcismini barındıran geniş bir bölgedir. 12 yıllık bir yolculuğun ardından bu bölgeye ulaşan NASA’nın Yeni Ufuklar (New Horizons) uzay aracı 1 Ocak 2019 günü Ultima Thule isimli minik gökcisminin yanından geçerek bu tür cisimleri görüntüleyen ilk uzay aracı olacak. Yılbaşına denk gelen buluşma Güneş Sistemi’nin en az tanınan cisimleri hakkında önemli bilgiler sağlayacak. Bu önemli olay Uluslararası Bilim Müzeleri Birliği (Museum Alliance) tarafından halka ve öğrencilere açık etkinliklerle kutlanıyor. Birliğin üyesi olan İSTEK Belde Okulları Bilim Merkezi, Aralık ayının son haftasında anaokulundan liseye kadar tüm kademeleri kapsayan etkinlikler gerçekleştirerek öğrencilere Yeni Ufuklar görevini ve dış Güneş sistemini tanıttı. Etkinliklerde görevi yürüten Johns Hopkins Üniversitesi’nden temin edilen maket, çıkartma ve kartpostal gibi eğitsel malzemeler öğrencilere dağıtılarak yaş gruplarına uygun uygulamalar yapıldı. Maket yapımı sırasında Güneş Sistemi, uzay araçlarının yapısı, itki ve veri toplama sistemleri anlatılarak çağdaş uzay araçlarında kullanılan teknolojiler tanıtıldı.