19 Mayıs 1919 SABAHI BANDIRMA GEMİSİNDEN GÖRÜLEN GÖKYÜZÜ

19 Mayıs 1919 SABAHI BANDIRMA GEMİSİNDEN GÖRÜLEN GÖKYÜZÜ

16 Mayıs günü Istanbul'dan hareket eden Bandırma gemisinin Atatürk ve gemi mürettebatı hariç 48 yolcusu bulunuyordu. 23 karargah mensubu ve 25 askerden oluşan birlik Karadenize açıldıktan sonra fırtınaya yakalanmıştı. 17 ve 18 Mayıs'ta karaya yakın bir rota takip eden geminin yolcuları büyük olasılıkla güverteden sahili ve gece gökyüzünü izlemiş olmalıdır. Batı Karadeniz bölgesindeki gökyüzünü canlandırdığımızda Atatürk ve Bandırma gemisi yolcularını gökyüzünde bekleyen manzara şöyleydi:

17 ve 18 Mayıs akşam olduğunda kuzey-batı ufku üzerinde Venüs, Jupiter ve Satürn gezegenleri parlıyordu. 18 Mayıs akşamı Jupiter saat 10 civarında, Satürn gece yarısında batıyordu. 

18 Mayıs Batı yönü

Kısa bir karanlık dönemden sonra saat 10:30 civarında Karadeniz üzerinde Ay doğdu. 

 Ay doğuyor

Ay yolculuk başlamadan bir gün önce 15 Mayıs'da dolunaydı. 19 Mayıs sabahı, dolunay evresini geçmiş, %80'i aydınlıktı. 

Ay'ın %80'i aydınlık

Sabah karşı Samsun'a yaklaşırken güneyde Anadolu üzerinde Akrep ve Yay takımyıldızları, başucunda Kuğu, Lir ve Herkül takımyıldızları görünüyor ve deniz üzerinde Kanatlı At (Pegasus) yükseliyordu. 

Doğu ufku

Güneyde Anadolu yönünde Samanyolu gökyüzündeydi fakat tam o doğrultuda bulunan Ay'ın parlaklığı gökyüzünü aydınlatıyor, Samanyolu seçilemiyordu.

Anadolu yönü

Sabah 4:30 civarında Doğu-Kuzey Doğu yönünde Güneş doğuyor, büyük kısmı aydınlık olan Ay'da aynı anda görülebiliyordu. Milli Mücadele'nin ilk günlerinde sabah saatlerinde Ay ve Güneş aynı anda gökyüzünde görülecekti.

Milli Mücadele'nin ilk gününde Güneş doğuyor.