Ay’a İnsanlı Yolculuğun Planlanması

Ay’a İnsanlı Yolculuğun Planlanması

Ay’a insanlı yolculuğun düşünceden gerçeğe dönüşmesi kolay olmadı. Ay'a yolculuk için öncelikle iyi bir planlamanın yapılması gerekiyordu. Bilim insanları ve mühendislerden oluşan kalabalık bir ekip bu planlama ve Ay programının ayrıntılarına 1962 yılında Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nde düzenlenen toplantıda karar verdi. Aylar süren toplantıda Ay’a yolculuk, Ay yüzeyine iniş ve burada gerçekleştirilecek görevler, Ay’dan yeryüzüne dönüş ve iniş tüm ayrıntıları ile planlandı. Ay'a insanlı yolculuk programı oluşturulurken ABD’nin yalnızca 15 dakika 28 saniyelik bir uzay uçuş deneyimi vardı. Ay görevinin ise en az bir hafta süreceği düşünülüyordu.

Bilim kurgu filmlerinde görülenin aksine uzay uçuşları çok basit ve kusursuz değildir. Örneğin uzay aracının herhangi bir yörünge olmadan yeryüzünden fırlatılması ya da geri dönüşü gerçekleşemez. Bu nedenle Ay’a yolculukta iki ayrı yörüngenin olması gerektiğine karar verildi. Bunlardan biri “Ay Yörüngesi” diğeri de “Yer Yörüngesi” olarak adlandırıldı. Marshall Uzay Uçuş Merkezi yöneticisi Wernher von Braun da olmak üzere bu iki yörünge fikri benimsenerek kısa zamanda kabul edildi.

Yörüngeleri izleyecek uzay aracının tasarlanması da ayrı bir başlık altında irdelendi. Roket insanlı yolcuları ile birlikte uzay araçlarını taşıyacak ve tüm bu ağırlığıyla birlikte Yer’in çekim kuvvetini yenecek güçte olmalıydı. Aynı zamanda roketin uzay aracına ve içindeki insanlara zarar vermeyecek şekilde ateşlenmesi gerekiyordu. O dönem ABD’nin elinde Saturn C-8 olarak adlandırılan iki aşamalı bir roket vardı. İnsanlı ekibi taşıyacak yeterlilikte olmayan bu roketin üzerinde ayrıca çalışma yapılması gerekecekti. Roketin birkaç aşamaya ayrılması gerektiğini düşünen mühendisler ve bilim insanları öncelikle roketin yeryüzünden ayrılmasını planladı. Ardından Yer yörüngesinde roketin hangi aşamalarının kalması gerektiğine karar verdi. Roketin taşıyacağı uzay aracı ve bu araçta ekibin nasıl konumlanacağı da diğer ayrıntılar arasında yerini aldı. Roketlere havada yakıt aktarımı olmadığı için roket yakıtının da verimli kullanılması gerekiyordu.

Ay yörüngesine girmek, sürekli yaklaşarak Ay yüzeyine inmek ve ardından tekrar Ay yüzeyinden fırlatılarak yeryüzüne doğru yola çıkmak ise uzun ve ayrıntılı bilimsel hesaplamalara ihtiyaç duyuyordu. Bu konularda bol bol fikir alışverişinde bulunuldu.

Ay’a insanlı yolculukta düşünülmesi gereken çok fazla ayrıntı vardı. Bunun yanı sıra toplantıya katılanlar bir yandan teknik sorunlar diğer yandan anlaşmazlıkların giderilmesi için çaba harcıyordu. Aylar süren toplantı sonucunda yan görevleriyle birlikte insanlı bir Ay programının ayrıntıları belirlenmiş oldu. Her ne kadar Ay yolculuğunun tüm ayrıntıları toplantı boyunca düşünülmüş gibi görünse de kağıt üzerinde yapılan planlamaların bir kısmı uygulamada gerçekleşemedi ve bazı sorunlar ortaya çıktı. Anlaşılan Ay’a yolculuk hiç de kolay olmayacaktı.