Mars 2020 Perseverance Gezgini

Mars 2020 Perseverance Gezgini

Perseverance(Azim)

Mars 2020 gezgini Perseverance, Mars Bilim Laboratuvarı'nın tasarlamış olduğu Curiosity gezginine benzer şekilde üretilmiştir. Neredeyse bir araba boyutunda olan Perseverance, yaklaşık 3 metre uzunluğunda (kol hariç), 2.7 metre genişliğinde ve 2.2 metre yüksekliğindedir. Ancak 1.025 kilogram ağırlığıyla, kompakt bir arabadan daha hafiftir. Perseverance, elde ettiği bilgileri analiz etmek için bilgisayarlarla ve çeşitli bilimsel enstrümanlarla donatılmıştır.

NASA, Perseverance gezgininin geliştirilmesi için yaklaşık 2,2 milyar dolar, Ingenuity helikopterine 80 milyon dolar, fırlatma hizmetleri için 243 milyon dolar harcanmıştır. Perseverance Mars 2020, NASA tarafından yapılan 6. en pahalı robotik gezegen görevidir ve Curiosity gezgininden daha ucuzdur.

Perseverance, NASA'nın Mars 2020 görevinin bir parçası olarak Mars'taki Jezero kraterinde mikroorganizma keşfetmek için tasarlanmış, araba büyüklüğünde bir Mars gezginidir. JPL mühendisleri tarafından üretildi ve 30 Temmuz 2020'de fırlatıldı ve 18 Şubat 2021,  22:00 tarihinde Mars'a inmesi planlanıyor.

Perseverance , Mars yüzeyinde astrobiyoloji araştırmaları yapacak.  Gezici, Mars'taki kaya ve toprağın çekirdek örneklerini toplamak için bir matkap kullanıyor, ardından bunları ayrıntılı analiz için Dünya'ya geri götürecek gelecekteki bir görev tarafından alınmak üzere kapalı tüplerde saklıyor. Azim, Mars'ın gelecekteki insan keşfinin önünü açmaya yardımcı olacak teknolojileri de test edecek.

Perseverance, yedi bilimsel enstrüman, toplam 19 kamera ve iki mikrofona sahiptir. Gezici, başka bir gezegende ilk motorlu uçuşu deneyecek olan Ingenuity helikopterini de taşıyor.

Görev, Mars'a gelecekteki insan keşiflerinin önünü açmaya yardımcı olmayı ve bu çabalarda kullanılabilecek teknolojileri göstermeyi de amaçlamaktadır. Bunlar, Mars atmosferinden oksijen üretmeye yönelik bir yöntemi test etmeyi, yer altı suyu gibi kaynakları belirlemeyi, iniş tekniklerini iyileştirmeyi ve Mars'ta yaşayan ve çalışan gelecekteki astronotları etkileyebilecek hava, toz ve diğer olası çevresel koşulları karakterize etmeyi içerir.