2021 Uluslararası Karanlık Gökyüzü Haftası

2021 Uluslararası Karanlık Gökyüzü Haftası

İçerisinde bulunduğumuz hafta Uluslararası Karanlık Gökyüzü Haftası! Bu yıl 5-12 Nisan haftasında herkesi geceyi keşfetmeye davet ediyoruz.

Uluslararası Karanlık Gökyüzü Derneği, ışık kirliliğinin birçok olumsuz etkisi hakkında farkındalığı artırmak için her yıl Uluslararası Karanlık Gökyüzü Haftası'na (IDSW) ev sahipliği yapmaktadır. Her yıl, gökyüzünün en karanlık olduğu ve yıldızların en parlak göründüğü zamanda Uluslararası Karanlık Gökyüzü Haftası gerçekleştirilir. Bu etkinlik, 2003 yılında bir lise öğrencisi olan Jennifer Barlow tarafından oluşturuldu. O zamandan beri, Uluslararası Karanlık Gökyüzü Haftası dünya çapında bir etkinlik ve Küresel Astronomi Ayının önemli bir bileşeni haline geldi. Hafta boyunca, dünyanın dört bir yanındaki karanlık gökyüzü savunucuları, geceyi korumak için ortak bir hedef üzerinden bağlantı kuruyor.

Jennifer Barlow, "Gece gökyüzü, boşa harcanmış bir ışık örtüsünün altına saklanmaması gereken muazzam güzelliğin bir armağanıdır. Gelecek nesillerin evrenimizin harikası ile bağlantısını kaybetmemesi için görünür olmalıdır ." Barlow şöyle açıklıyor: "İnsanların gece gökyüzünü yüzlerce yıl önce gördüğü gibi gökyüzünde fazla ışık olmadan tüm ihtişamıyla görmeleri dileğimdir."