Analemma: Günizi

Analemma: Günizi

Her gün aynı noktadan Güneş’i fotoğrafladığınızda Güneş’in gökyüzünde aslında sabit durmadığını göreceksiniz.  Yıldızımız Güneş gökyüzünde sonsuzluk işaretine benzeyen bir şekil çizer. Astronomide, bu şekle verilen isim analemmadır. Türkçe karşılığı günizi olarak bilinir. Bir gök cisminin (genellikle Güneş'in) bir başka gök cisminden (genellikle Dünya'dan) gözlendiği zaman, gökküre üzerinde günün belli bir anındaki ortalama konumuna göre yıl içerisindeki hareketini gösteren eğridir.

Normalde belki gökyüzünde Güneş'in düz bir çizgi izlemesi gerektiğini düşünebilirsiniz; fakat bu doğru değildir. Dünya'nın Güneş çevresindeki yörüngesinin eğikliği ve elipsliği yüzünden ve de Dünya'nın ekseninin dik değil, eğik olması gibi sebeplerden sonsuzluk işaretine benzeyen bir şekil elde edilir. Başka yörüngeler için bu basit bir kapalı oval de olabilir.

Her gezegenden elde edilen analemmalar, bu şekilde "8" şeklinde değildir, çünkü eksen eğiklikleri ve yörünge biçimleri farklıdır. Örneğin Mars'a gönderilen insansız araçlardan bu deney yapıldığında Güneş'in periyodik olarak fotoğraflanması sonucu, su damlasına benzer bir şekil elde ederiz.

Peki bu durum diğer gezegenler için nasıl olacaktır? 

Merkür: Tek nokta (çünkü Merkür'de 1 gün, 2 yıla eşittir ve Güneş pek hareket ediyor gibi gözükmez)

Venüs: Elips

Dünya: sonsuzluk işareti

Mars: yatay su damlası

Jüpiter: Elips

Satürn: Dar tarafında ufacıcık bir halka olan yatay su damlası

Uranüs: sonsuzluk işareti

Neptün: sonsuzluk işareti

Plüton: Devasa bir sonsuzluk işareti