Hubble Uzay Teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu

1990 yılında fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu, astronomide devrim yaratan büyük, uzay konuşlu bir teleskoptur. NASA'nın en büyük projelerinden biri olan Hubble, Güneş Sistemi’mizin içindeki ve dışındaki gezegenleri ve şimdiye kadar görülen en uzak yıldız ve galaksilerden bazılarını gözlemledi. Güneş Sistemi’mizin dışındaki gezegenler olan ötegezegenler, Dünya'dan oldukça uzakta oldukları için  ve parlak yıldızlara yakınlıkları nedeniyle doğrudan görüntülenmesi inanılmaz derecede zordur.

2000 yılında Hubble, yıldızının önünden geçtiği veya önünden geçtiği bilinen ilk ötegezegen olan HD 209458 b'yi inceledi. Hubble ayrıca, yıldızın içinden geçen ışığını gözlemleyerek bir ötegezegenin atmosferini doğrudan tespit eden ilk teleskoptu. Bu "geçiş spektroskopisi" yöntemini kullanan Hubble, gezegenin atmosferinde sodyum izleri gözlemledi.

Hubble, 2018'de TRAPPIST-1 gezegen sistemini inceledi. Gözlemleri, yıldızın yaşanabilir bölgesindeki en az üç gezegenin, daha ağır gazlar açısından zengin olabilecek yoğun atmosfer özellikleri sergilediğini ortaya çıkardı.

Tanıtımından 30 yılı aşkın bir süre sonra Hubble, geçiş yapan ötegezegenlerin atmosferlerini araştırmaya devam ediyor ve evrendeki en değerli ve başarılı pencerelerimizden biri olmaya devam ediyor.​