Lucy Projesi: Truvalı Asteroidler

Lucy Projesi: Truvalı Asteroidler

16 Ekim 2021 tarihinde NASA, Jüpiter’in yörüngesinde bulunan Truvalı Asteroidleri araştırmak üzere “Lucy” isimli bir uzay aracı gönderdi. Fırlatma @nasa youtube hesabından canlı yayınlandı.

Lucy uzay aracı üzerinde; uzay aracının adı, gönderilme tarihi, o tarihte Güneş Sistemi’nde yer alan gezegenlerin konumu ve aracın izleyeceği rota gibi bilgilerin yer aldığı bir plaka bulunuyor. Bu plaka üzerinde ayrıca bazı önemli bilim insanlarının, yazarların ve düşünürlerin bazı sözleri de yer alıyor. Bu yazarlardan biri de sözleri Türkçe olarak işlenmiş olan Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk. Bununla beraber bir Türk atasözü de bu plağın üzerinde bulunuyor.



Lucy uzay aracı Truvalı Asteroidlerine gönderilen ilk uzay aracı oldu. Bu asteroidler Güneş Sistemi'mizin oluştuğu zamandan bu yana Jüpiter’in yörüngesinde hareket etmektedirler. Lucy Jüpiter’e ulaştığı zaman bir hayli ilginç bir yörüngede ilerleyerek araştırmasını gerçekleştirecek. Bazı zamanlar asteroidlere yakın konumda geçişler yaparak üzerindeki hassas ve son teknoloji kameralar yardımıyla görüntüler kaydedecek. 12 yıl boyunca araştırmasına devam edecek olan Lucy, görevi bittikten sonra da bu ilginç yörüngesinde yüz binlerce yıl hareket edecek.



Atlas V roketi ile fırlatılan uzay aracı Lucy, araştırmaları ile Güneş Sistemi’nin oluşumuna ve dış gezegenlerin özelliklerine dair önemli bilgiler elde edecek. 2025 yılında asteroidlere ilk yakın geçişini gerçekleştirecek. 2033 yılında ise son kez bilim insanlarına çeşitli bilgiler gönderecek ve görevini tamamlayacak.



Truvalı asteroidler, Jüpiter merkezli bir koordinat sisteminde Jüpiter'in yörüngesinde gezegenin 60° önünde ve arkasında yer alan Lagrange noktaları L4 ve L5'te yer alırlar. Bu noktalar kararlı bir dengeye sahiptirler, bu noktalara konulan cisimler sonsuza kadar burada kalabilirler.