Güneş Sistemi'nin En Büyük Uydusu: Ganymade

Güneş Sistemi'nin En Büyük Uydusu: Ganymade

Juno Uzay aracı 2016 yılından beri Jüpiter ve uydularını araştırmaktadır. Yakın zamanda Juno, Jüpiter'in en büyük uydusuna diğerlerinden daha yakın bir uçuş gerçekleştirerek bu buzlu kürenin çarpıcı görüntülerini sundu.

NASA Juno'nun 7 Haziran 2021'de Jüpiter'in dev uydusu Ganymede'nin yanından geçişinden ilk iki görüntüyü yayınladı. Biri Juno’nun JunoCam görüntüleyicisinden, diğeri de Stellar Reference Unit yıldız kamerasından alınan fotoğraflarda, yüzeydeki kraterler, açıkça belirgin karanlık ve parlak bölgeler ve muhtemelen tektonik faylarla bağlantılı uzun yapısal özellikler dahil olmak üzere olağanüstü ayrıntıları bize gösteriyor.

Jovian sisteminin bir bileşimi olan bu "aile portresi", Jüpiter'in Büyük Kırmızı Noktası ile kenarını ve Jüpiter'in Galileo uyduları olarak bilinen en büyük dört uydusunu içerir. Yukarıdan aşağıya, gösterilen uydular Io, Europa, Ganymede ve Callisto'dur. Jüpiter'in atmosferinde bir fırtına olan Büyük Kırmızı Nokta, en az 300 yaşındadır. Büyük Kırmızı Nokta içerisindeki bu güçlü fırtına, saatte yaklaşık 400 km hızla saat yönünün tersine esiyor. Fırtına kuzeyden güneye bir Dünya çapından ve doğudan batıya iki Dünya çapından daha büyük.

Dört uydunun en küçüğü olan Europa, Dünya'nın uydusu Ay’ın boyutundayken, Ganymede güneş sistemindeki en büyük doğal uydudur.