James Webb Uzay Teleskobu (JWST)

James Webb Uzay Teleskobu (JWST)

James Webb Uzay Teleskobu fırlatıldı! 1989 yılında çalışmaları başlatılan uzay teleskobu nihayet 25 Aralık 2021 saat 12.20’de uzaya gönderildi.

JWST, herbiri 1.32 metre çaplı, birbirinden bağımsız 18 ayna ile toplamda 6,5 metre çapa sahip oldukça büyük bir teleskop. Altındaki 5 katlı Güneş kalkanı 21m x 14m büyüklükte.

Roketin başındaki kargo bölümüne yerleştirilmek için bu devasa büyüklükteki teleskobun parçaları birbiri üzerine katlandı. Fırlatıldıktan sonra uzayda yolunda ilerlerken katlanan parçaların açılması ve normal boyutlarına dönmesi 2 haftasını alacak. Teleskobun uzaydaki yörüngesine oturması ise 1 ay sürecek.

JWST’un resmi inşa sureci aslında 2004’de başlıyor. 2007’de ise fırlatılma kararı alınıyor. Fakat birkaç kez daha teleskobun dizaynının değiştirilmesi fikri sebebiyle fırlatma tarihi tekrar 2013’e erteleniyor. 2013 yılında da fırlatılamayan teleskop nihayet 2021 yılında fırlatıldı.

Uzayda bu kocaman teleskop ne işe yarayacak? JWST, kızılötesi bir teleskop yani toz bulutlarının içinden geçebileceği için daha soğuk cisimleri görebilecek.

Daha büyük aynası olduğundan daha fazla ışık toplayabiliyor ve daha uzakları görebilme olasılığı sağlıyor. Evrenin ilk başlarına doğru yani ilk galaksilerin oluştuğu zamanı ve Samanyolu’nun nasıl oluştuğunu anlayabilecek veriler sunacak.

Bunun yanında Dünya-benzeri ötegezegenleri, atmosferlerini vb. daha detaylı inceleyebilecek.

İlk galaksilerin, yıldızların ve gezegenlerin oluşumunu, evrimini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini ve evrendeki yaşam potansiyeli gibi inanılmaz ilginç keşifler bizleri bekliyor.

Her ne kadar bütün dev sorumluluk NASA’nın üzerinde olsa da, 15 ülkeden 258 şirket, kurum ve üniversiteden binlerce kişi katkıda bulunuyor.

JWST, Dünya’nın doğal gölgesinden faydalanmak için 1,5 milyon km uzaktaki Lagrange L2 bölgesine gidecek. Genel itibariyle yaklaşık -230 C’den daha soğuk bir ortamda çalışıyor.