Galaksimizin Merkezindeki Karadelik: Sgr A

Galaksimizin Merkezindeki Karadelik: Sgr A

12 Mayıs 2022 tarihinde astronomi için oldukça önemli bir keşif daha gerçekleştirildi. Galaksimizin merkezindeki süper kütleli kara delik Sgr A, ilk kez Event Horizon Teleskobu sayesinde görüntülendi. Böylece 2. Kez bir kara deliğin görüntüsü elde edilmiş oldu.

Yaklaşık 26.000 ışıkyılı uzaklıktan alınan görüntü incelenecek olursa Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi’nin de öngördüğü gibi, dört milyon güneş kütleli kara deliğin güçlü yerçekimi ışığı büküyor ve parlak halka benzeri bir yapı ile çevrili gölge benzeri karanlık bir merkezi bölge yaratıyor. Fotoğrafta gödüğünüz bu halkanın çapı yaklaşık 60 milyon kilometre.

Süper kütleli kara delik Sgr A’nın görüntüsü, ABD Washington’da düzenlenen bir basın toplantısında Arizona Üniversitesi’nde görev yapan astrofizikçi Prof. Dr. Feryal ÖZEL tarafından dünya ile paylaşıldı.

Bilim insanları Sgr A’nın görüntüsünü Dünya’nın farklı yerlerinde yer alan sekiz senkronize radyo teleskobundan oluşan Event Horizon Teleskobu ile almayı başardı. Teleskobun topladığı veriler bilgisayarlar yardımıyla fotoğrafa dönüştürülüyor.

İlk kez 2019 yılında Dünya’dan yaklaşık 52 milyon ışıklıyı uzaklıktaki, 6.5 milyar güneş kütleli, M87 isimli karadeliği görüntülemeyi başaran bilim insanları Event Horizon Teleskobunu kullanarak daha birçok önemli çalışmaya imza atacak gibi görünüyor.