NGC 1961: Aktif Galaktik Çekirdek

NGC 1961: Aktif Galaktik Çekirdek

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'ndan yeni yayınlanan bu görüntüde bir sarmal galaksi olan NGC 1961 galaksisini görmekteyiz. Parlak genç yıldızlar mavi renkli bölgeleri oluştururken, galaksinin merkezini saran tozlu sarmal kolları da oldukça belirginlik gösteriyor.

NGC 1961, bir Ara Sarmal(Ara sarmal gök ada, Hubble düzenine göre çubuklu sarmal gökada ile çubuksuz sarmal galaksi arasında olan gök ada sınıfıdır.) ve bir Aktif Galaktik Çekirdek(AGN), galaksi türüdür. Gök adadan çıkan toplam enerjinin önemli bir kısmı yıldızlar, toz ve yıldızlararası ortamdan değil, bir başka kaynaktan yayılmaktadır. Aktif gök ada çekirdeği için standart örnek, çekirdek bölgesindeki bir dev karadeliğin (SMBH) çevresinde oluşan bir “yığılım diski”ne dayanır. Bir aktif gök ada çekirdeğinin ışınımı maddenin diskten hareketle kara deliğe doğru düşmesi sırasındaki “kütle çekimsel enerji”den kaynaklanır. Bu tür kozmik cisimlerin % 10’unda, yarıçapları bakımından birbirine zıt bir enerji akışı çifti, çekirdekten ışık hızına yakın hızlarda parçacıklar fırlatır. Bu akışları üreten mekanizma, henüz anlaşılamamıştır. NGC 1961, düşük enerji yüklü parçacıklar yayan oldukça yaygın bir AGN türüdür.

NGC 1961 ARP Galaksiler atlasında yer almaktadır. Bu atlasa Tuhaf Galaksiler Atlası’da denilmektedir. Halton Arp tarafından üretilen ve tuhaf galaksilerin bulunduğu astronomik bir katalogdur. Atlas içerisinde toplam 338 galaksi gösterilmektedir ve orijinali 1966 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü tarafından yayımlanmıştır.

Yaklaşık 180 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan NGC 1961, Camelopardalis (Zürafa) takımyıldızında bulunur.