Pleiades (Ülker, Subaru, Yedi Kız Kardeş, Peren, M45)

Pleiades (Ülker, Subaru, Yedi Kız Kardeş, Peren, M45)

Pleiades, yaklaşık olarak 440 ışıkyılı uzaklıkta bulunan, Taurus (Boğa) Takımyıldızı doğrultusunda yer alan bir açık yıldız kümesidir. Çıplak gözle gözlemlenebilirdir ve en iyi gözlem zaman ocak ayıdır. Kümenin toplam kütlesi Güneş kütlesinin neredeyse 800 katıdır. Bu küme düşük bir çekim kuvveti ile birbirine bağlı binden fazla yıldızdan oluşur ancak biz en parlak 7 yıldızını belirgin bir biçimde görmekteyiz. Küme içerisinde yer alan çok sıcak mavi yıldızların ışığını yansıtan bir toz bulutu olduğu için yansıma bulutsusu özelliği de göstermektedir.

Pleiades çok eski dönemlerden beri gözleniyor bu yüzden kimin keşfettiğini bilmiyoruz. Fakat İtalyan gökbilimci Galileo Galilei Pleiades’i bir teleskop ile gözlemleyen ilk kişi oldu.

Yunan mitolojisinde ‘’Yedi Kız Kardeş’’ olarak adlandırılır ve Titan Atlas ve deniz perisi Pleione’nin güzel kızları Alcyone, Merope, Electra, Sterope, Celaeno, Maia ve Taygete’dir. Pleiades kelime anlamı olarak ‘’Pleione’nin kızları’’ anlamına gelmektedir. Başka bir kaynağa göre Pleiades, Akdeniz'deki yelken açma mevsimini başlatmadaki önemi nedeniyle "πλεῖν" (plein, "yelken açmak") kelimesinden türemiştir.

Yedi Kız Kardeş, ekinlerin olgunlaşma zamanı ve deniz mevsiminde görünürlerdi. Bir varsayıma göre, yıldız ve takımyıldızlara ilk kez isim verenler zamanında, kümedeki yedinci yıldız da görülebilecek kadar parlaktı veya her nasılsa yedinci yıldız da fark edilmiş olmalı. Eski denizciler, bu gruba yelken açma yıldızları derler, yalnızca Ülker'in gözüktüğü dönemlerde denize açılırlarmış. Görünmediği zamanlar fırtınalar yakın sayılırmış.