Supernova Remnant ve Pulsar J0002

Supernova Remnant ve Pulsar J0002

Yaklaşık 10.000 yıl önce, bulutsu kalıntısı CTB 1'i oluşturan süpernova, yalnızca büyük bir yıldızı yok etmekle kalmadı, aynı zamanda yeni oluşan nötron yıldızı çekirdeğini (atarca) Samanyolu Galaksisi'ne doğru fırlattı. Fermi verilerini ve pulsar zamanlaması adı verilen bir tekniği kullanarak, pulsarın görüş hattımızda ne kadar hızlı ve hangi yönde hareket ettiği ölçülebiliyor. J0002, uzayda ortalama bir pulsardan beş kat daha hızlı ilerliyor ve sonunda galaksimizden kaçacağı düşünülüyor.

Gülle Pulsarı(atarca) olarak da adlandırılan PSR J0002+6216, 2017'de keşfedilmiştir. Bilinen en hızlı hareket eden pulsarlardan biridir ve CTB 1 supernova kalıntısının merkezinden neredeyse 53 ışıkyılı kadar uzağa hareket etmiştir. Yıldızlararası ortamı 1.127 km/s ile kat etme hızı nedeniyle, 13 ıy uzunluğunda bir kuyruk izi bırakmıştır. Bu kuyruk açıkça süpernova kalıntısının merkezini işaret etmektedir. Süpernova patlaması sırasında pulsarın tam olarak nasıl bu kadar yüksek hıza çıktığı ise henüz belirsizliğini koruyor.

Pulsar şu anda Cassiopeia takımyıldızı yönünde 6,500 ışıkyılı uzaklıktadır ve  saniyede 8,7 kez dönmektedir. Pulsar, her dönüşünde bir gama ışınımı gerçekleştiriyor.

Bu pulsar o kadar hızlıdır ki Dünya ile Ay arasındaki mesafeyi sadece 6 dakikada kat edebiliyor. Keşif, NASA'nın Fermi Gama-ışını Uzay Teleskobu ve Very Large Teleskop (VLA) kullanılarak yapılmıştır.

Pulsarlar, devasa bir yıldız patladığında geride kalan süper yoğun, hızla dönen nötron yıldızlarıdır.