NASA'nın Europa Clipper adlı uzay aracı, Jüpiter'in uydusu Europa'nın detaylı keşiflerini gerçekleştirecek ve buzla kaplı olduğu bilinen uydunun yaşam için uygun koşulları barındırıp barındıramayacağını araştıracak. Uzay aracı Clipper’ın Ekim 2024'te fırlatılması planlanıyor.
Europa, buzlu kabuğunun altında bir sıvı su okyanusu olduğuna dair güçlü kanıtlar gösteriyor. Güneş Sistemi’mizde şu anda yaşanabilir ortamlar bulabileceğimiz en umut verici yerlerden biri olarak kabul ediliyor. Europa Clipper, Europa yüzeyinin altında yaşama dair kanıtlar bulmak üzere araştırmalarda bulunacak.
Uzay aracı, Europa'nın yüzeyinin ve ince atmosferinin yüksek çözünürlüklü görüntülerini ve kompozisyon haritalarını üretmek için kameralar ve spektrometreler, yer altı suyunu aramak için buza nüfuz eden bir radar ve okyanusu ve derin iç kısmı hakkında ipuçlarını ortaya çıkarmak için bir manyetometre ve yerçekimi ölçümlerini yapabilen enstrümanlar içerir. Uzay aracı ayrıca, daha sıcak buzun ve belki de son zamanlarda meydana gelen su patlamalarının yerlerini belirlemek için bir termal alet ve Europa’nın ince atmosferindeki ve onu çevreleyen uzay ortamındaki küçük parçacıkların bileşimini ölçecek aletler de taşıyacak.
Görev, Jet Propulsion Laboratuvarı (JPL) ve Uygulamalı Fizik Laboratuvarı (APL) arasında ortak bir araştırma olarak başladı ve JPL, APL, Southwest Araştırma Enstitüsü, Austin'deki Texas Üniversitesi'nin katkılarıyla dokuz aletten oluşan bir uzay aracı hazırlanıyor.
Görevin Ekim 2024'te bir Falcon Heavy ile gerçekleştirilmesi planlanıyor. Uzay aracı, Nisan 2030'da Europa'ya varmadan önce Şubat 2025'te Mars'tan ve Aralık 2026'da Dünya'dan gelen yerçekimi desteklerini kullanacak.